Klyngernes inspirationsdage 2023

Materialer

Boost effekten mellem klyngemøderne: Implementering og opfølgning

Fokus under denne session er på de gode ideer til implementering af tiltag drøftet på klyngemøderne samt opfølgning heraf.
Du vil få forskellige værktøjer til at skabe forandringer i din praksis og få kendskab til din regionale kvalitetsenheds mulighed for at hjælpe med ønskede forandringer. Få også inspiration til at inddrage praksispersonalet og til at skabe konneks til efteruddannelsesaktiviteter.

Se PowerPoint til session her

Herunder finder du hjælp og støtte til implementering og opfølgning fra de regionale KAP-enheder:

Region Hovedstaden

Region Midtjylland

Region Nordjylland

Region Sjælland

Region Syddanmark


Videolinks til sessionen

Helle Frandsen, Klyngekoordinator, Kløngen Køge

Mia Skov Madsen, Bestyrelsesmedlem, KlyngEn Aalborg Midtby

Rune Ahrensberg, Klyngekoordinator, SDS Klyngen (Sorø Kommune)

Opsamling på sessionen

Sessionen blev faciliteret af Flemming Bro og indeholdt indledningsvist en introduktion til arbejdet med implementering i klynger og praksis. Herefter blev der vist videoer, hvor tre klyngekoordinatorer fortalte om deres erfaringer med implementeringsarbejdet. Den sidste del af sessionen var afsat til oplæg fra PLO-E, Region Sjælland og KiAP, hvor forskellige typer af implementeringsstøtte blev præsenteret. På sessionen var der også afsat tid til gruppearbejde, hvor følgende to spørgsmål blev besvaret:

- Hvilke erfaringer har du med at få gode ideer fra klyngemødet bragt ind i din egen praksis - hvad skal der til for at det lykkes?
- Hvordan kan klyngen støtte implementeringen af nye ideer hjemme i praksis?


Herunder ses hovedpointerne fra gruppearbejdet:

Spørgsmål 1: Hvilke erfaringer har du med at få gode ideer fra klyngemødet bragt ind i din egen praksis - hvad skal der til for at det lykkes?
- På sessionen blev en lang række af forhold fremhævet med betydning for implementering. Blandt de hyppigste emner var behovet for at følge op på emnet, dels med nyt datatræk for at se om der er sket ændringer og dels for at høre om kollegernes oplevelser med implementeringen af emnet på et efterfølgende klyngemøde. Derudover var brugen af KiAP's implementeringsplan, kombinering af klyngemøde med KGE-modul, let adgang til data, realistiske og konkrete opgaver for praksis, opfølgende møder i praksis, emner der blev fremhævet.

Spørgsmål 2: Hvordan kan klyngen støtte implementeringen af nye ideer hjemme i praksis?
- Besvarelserne til dette spørgsmål viser, at implementeringen kan styrkes gennem opfølgningsmøder på både klyngeniveau (nyt datatræk) og praksisniveau (klinikmøder hvor personalet inddrages) og ved t udvælge emner hvor der findes KGE-moduler, som klyngen i fællesskab kan prioritere at gøre brug af.
Det blev også foreslået, at der bliver udarbejdet fælles fraser og instrukser, og at det bliver gjort nemt at dele instrukser mellem klyngens medlemmer. En tydeliggørelse af den gevinst der er for patienter og læger ved at implementere ændringer bør fremgå tydeligt, ligesom der efterspørges gode eksempler.
Derudover blev der opfordret til at der er en demonstration af hvordan man finder konkrete patienter på klyngemødet og at klyngemedlemmer afsætter tid i klinikkens program, og at man påminder om dette ved indbydelse til klyngemødet og på selve klyngemødet. Der bør være en klar ansvarsfordeling for hvordan der følges op på møderne i de enkelte praksis.