Kvalitetsudvikling i Norge
I begyndelsen af marts var KiAP’s lægefaglige leder Thomas Drivsholm og lægefaglig konsulent Palle Mark Christensen på besøg hos Senter for Kvalitet i Legetjenester (SKIL), der er KiAP’s søsterorganisation i Norge.
Baggrunden for besøget var at blive klogere på, hvordan SKIL griber klyngearbejdet an. Selv om Norge geografisk er meget større end Danmark, og rammerne dermed er anderledes, så er det norske system på flere områder relativt tæt på det, vi kender herhjemme.
Den væsentligste læring, som Thomas og Palle tog med hjem fra Norge, var nordmændenes måde at følge op på.
”Det er indbygget i det norske klyngekoncept, at der skal følges op efter klyngemøderne. Opfølgningskonceptet er således en central del af den norske kvalitetsudvikling, fordi det – med de norske almenmedicineres ord - ikke giver mening at lave kvalitetsudvikling, hvis ikke der følges systematisk op”, siger Thomas Drivsholm, lægefaglig leder i KiAP.
Thomas peger på, at KiAP netop har lanceret opfølgningspakker til alle eksisterende KiAP-klyngepakker som en frivillig måde at følge op på. Det kan du læse mere om andetsteds i dette nyhedsbrev.
I Norge skal alle praktiserende læger gennemføre 20 timers kvalitetsudvikling i smågrupper (svarende til vores DGE-grupper) i løbet af fem år, som en formel del af deres recertificering.
De efteruddannelsesgrupper, som tilvælger SKIL’s ”klynge-pakker”, afholder over 6-8 måneder tre møder inden for samme emne, og er baseret på data og med et forudgående e-læringskursus. Indtil nu har de norske praktiserende læger gennemført 2.500 ”klyngepakker”.