Stærkt samarbejde skal bekæmpe ensomhed og sårbarhed i udsatte grupper


”Social henvisning Vesterbro-Sydhavnen” er et nyt initiativ, som klyngen SydVest (45 læger i 21 klinikker) har taget initiativ til, da de gerne vil kunne yde en bedre hjælp og støtte til de patienter, som har brug for at blive en del af et socialt fællesskab. Projektet er udviklet i partnerskab mellem Klyngen SydVest, Ældre Sagen og Frivilligcenter VSV i tæt samarbejde med Københavns Kommunes socialforvaltning.

Klyngearbejdet har gjort det muligt at arbejde med populationsomsorg i en hel bydel. Projektet viser, at kvalitetsarbejdet ikke udelukkende behøver at foregå i klinikkerne, men også kan bredes ud til civilsamfundet i lokalområdet.

Et konkret skridt mod bedre omsorg
Med projektet får lægerne i klyngen nu mulighed for at henvise patienter, som er ensomme, ikke spiser sundt, ikke motionerer eller er udsatte på andre måder, til sociale tilbud i lokalområdet. Det er et vigtigt skridt, da mange patienter oplever udfordringer, hvor medicin og livsstilsråd ikke alene er en løsning.

Det kan være enormt frustrerende, at det er så svært at hjælpe denne her gruppe af patienter, som vi ved vil få det bedre, hvis de får et stærkere socialt netværk. Derfor er jeg virkelig stolt over det her partnerskab, hvor vi i klyngen samarbejder med Ældre Sagen og Frivilligcentret om de patienter, som i den grad har brug for en hjælpende hånd, siger Claus Rendtorff, klyngekoordinator i Klyngen SydVest.

En brobygger i front
Projektet har skabt mulighed for at ansætte en social brobygger, som fungerer som bindeled mellem lægerne og de sociale tilbud. Når en patient bliver henvist, sørger brobyggeren for, at patienten får den rette støtte og introduktion til de tilbud, der passer bedst til patientens behov. Det kan eksempelvis være motionstilbud, sociale aktiviteter eller støtte til at håndtere tab og sorg. Ved at integrere sociale indsatser som behandlingstilbud er der potentiale for at mindske behovet for indlæggelser og medicin, samtidig med at det forbedrer livskvaliteten for de mest udsatte borgere.

En model som andre kan bruge
Projektet "Social Henvisning Vesterbro-Sydhavnen" er et lokalt initiativ, men da klyngen gerne ser, at andre kommuner og klynger kan gøre brug af samme model, arbejdes der sideløbende med en forankring af erfaringerne i andre bydele og kommuner. Hvidovre Hospitals forskningsafdeling står for at evaluere projektet. Hvis du vil vide mere om projektet, er du velkommen til at kontakte Berit Enggaard Kaae på berit_kaae@hotmail.com og Claus Rendtorff på cr@dadlnet.dk.

Læs mere om projektet 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Hold dig opdateret om aktuelle tilbud til klyngerne.
Se tidligere udsendte nyhedsbreve

Tilmeld